tisdag 9 mars 2010

Nya nivåer på folkbildningen



RB (re:blog) på Linus Olofssons inlägg och Mattias Flisings kommentar på Sektor3:s Idédebatt

bra fnurat mattias!
Jag har ju spenderat en jäklans massa timmar och spånat på liknande tankar i lite olika sammanhang. Jag tror ju väldigt mycket på informationens och kunskapens frihet och spridning och människors förmåga att inspirera och inspireras av varandra i dialog!

Omvärldsspaningen gällande ”metro” som samhällsinformation är ju relevant. Något som borde utnyttjas! Kanske är det just i metro som cirkelmaterialet ska finnas till hands – just för kollegorna att prata om i lunchrummet eller efter jobbet, etc. (även andra mainstream kanaler typ aftonbladet online, på bloggar, mm).

För att lifta på ”sätta ett cirkelmaterial i händera på folk som inte skulle söka sig till bildningsförbunden” så tänker jag också på öppna wiki-format eller bloggar med taggmoln av ämenen/teman/områden som olika organisationer och personer kan bidra till. Jag tänker också på video-walls med cirkelledare som kör kort-introduktioner med frågeställningar i olika delar, där kan också video-responses göras av individer eller i grupp, det skulle kunna skapa en global (beroende på språk) studiecirkel av personer som möts visuellt via web, men också inplanerade meet-ups (som kanske också live-sänds för distans-deltagare).

Jag tror det är viktigt att kunna köra ut med teasers i väldigt öppna forum (och gärna då super-publika sådana, ex via sajter med många besökare) samtidigt som man då kan fördjupa vidare och höja kvalitet ytterligare snäpp genom mer vägledning från studieförbunden, ledare, återkommande träffar, mm.

Så tänker jag. Nu.

/Ola Nilsson

Inga kommentarer: