Intressanta observationer och frågeställningar kring samhällsförändring, socialt entreprenörskap och folkbildning, av Sara Damber på Sektor3:s Idédebatt, något som jag tror att vi är många verksamma (bland annat) inom den ideella sektorn som ställer oss nästan dagligen.
Du nämner siffrorna kring kännedomen om begreppet socialt entreprenörskap:
"17% av folket har hört ordet men bara 2 % av dessa visste vad det står för och betyder. Det vill säga 0,4 % av rikssnittet är riktigt bekant med begreppet."Just där så tror jag ju att begreppet ”ideell förening” är betydligt mer etablerat och bekant för den breda befolkningen, och därmed en väldigt stark kraft i att driva samhälleligt förbättringsarbete.
Jag tror också att den kraften som så ofta tar sig uttryck i olika former av (sådant som vi kan definiera som) samhällsentreprenörskap är (nog faktiskt) som allra störst inom den ideella sektorn – som jag måste påpeka är ganska stor i sin omfattning:
”I Sverige är sektorn betydande. Här finns över 30 miljoner medlemskap i 200.000 organisationer som tillsammans omsätter 150 miljarder kronor årligen. Här möts dagligen miljoner medborgare frivilligt organiserade i organisationer med demokratiska värderingar.” (klippt från civos.se)
Som verksam inom ungdomsorganisationerna så ser jag flera olika aspekter – å ena sidan ser jag behoven av att omdefiniera de traditionella formerna för hur vi organiserar våra föreningar och organisationer utifrån gamla strukturer, rutiner och stadgar; samtidigt ser jag exempel på fantastisk innovation, drivkraft, passion och entreprenörskap där erfarenheter och kunskaper utvecklas och engagemang föds.
Jag hoppas och tror att Playing for Change kommer att hitta härliga guldkorn och stötta dem i sina samhällsförbättrande initiativ. Det som är otroligt skönt att veta är att de kommer att driva sina idéer och passioner framåt i ett sammanhang där väldigt många andra former och uttryck för samhällsengagemang är i högsta grad levande!
/Ola Nilsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar